Чорна смородина: її корисні властивості
#Смородина – це маленькі ягоди, схожі на аґрус, які ростуть на кущових рослинах. Вони належать до роду Ribes, який налічує близько 200 видів. Як правило, смородина буває 4 різних сортів: чорна, біла, червона та рожева. Чорна смородина має високу концентрацію антоціанів, поліфенольних речовин, антиоксидантів, гамма-ліноленової кислоти (ГЛК).
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ СМОРОДИНИ:
Містить багато вітамінів: А, B-5, B-6, B-1, E, магній, фосфор та калій. Найбільш важливим із них є вітамін С. Фактично, чорна смородина містить у 4 рази більше вітаміну С, ніж апельсини, і 2-чі більше антиоксидантів, ніж чорниця. Організм використовує вітамін С для метаболізму білка та утворення колагену, який необхідний для догляду за шкірою та боротьби зі старінням.
Підвищує імунну систему. Крім вітаміну С, у чорній смородині багато антиоксидантів та антоціанів. Вони допомагають зміцнити імунну систему, заспокоїти біль у горлі та полегшити симптоми грипу. Листя чорної смородини також має ряд властивостей, у т. ч. – протимікробні, протизапальні, противірусні, антитоксичні, антисептичні, протиракові.
Зменшує утворення зубного нальоту. Саме сік чорної смородини ефективний у боротьбі з цим.
Допомагає серцево-судинній системі та знижує рівень холестерину. Чорна смородина багата на калій і ГЛК, що знижує кров’яний тиск. ГЛК також допомагає клітинам серця чинити опір ушкодженням і уповільнює злипання тромбоцитів у кровоносних судинах.
Робить шкіру гладкішою (особливо олія насіння чорної смородини).
Допомагає очам. ГЛК та лінолева кислота у смородині будуть корисними при лікуванні сухості очей. Ці ягоди покращують здатність очей адаптуватися до темряви, уповільнюють прогрес погіршення полів зору у людей з глаукомою, полегшують симптоми зорової втоми.
Коли її не слід їсти:
при алергії на смородину та індивідуальну непереносимість;
при гепатиті, гастриті та виразці шлунка;
при тромбофлебіті.