Полуниця: її переваги та недоліки для нашого здоровʼя

🔙Полуниця з’явилась в Європі у 18 ст. Вона є дуже корисною, містить багато антиоксидантів та вітамінів. Полуниця – це відмінне джерело вітаміну С та марганцю, а також містять велику кількість фолієвої кислоти (вітаміну В9) та калію. Полуниця багата на антиоксиданти та рослинні сполуки, які є корисними для здоров’я серця та підтримки адекватного рівня цукру у крові.

Глікемічний індекс полуниці – 4️⃣0️⃣ (це відносно низький показник). Це означає, що полуниця не повинна призводити до різких стрибків рівня цукру у крові та вважається безпечною для людей з діабетом.
📌Найбільш поширені вітаміни та мінерали у полуниці: вітамін С, марганець, фолієва кислота (вітамін В9), калій. Меншою мірою червона ягода містить залізо, мідь, магній, фосфор та вітаміни В6, К та Е. Окрім того, полуниця багата на пеларгонідін, елагову кислоту, елагітаніни, проціанідини.
☝️Переваги полуниці для нашого здоров’я:
✅Покращує рівень холестерину ЛПВЩ, кров’яний тиск та функцію тромбоцитів.
✅Поліпшує антиоксидантний статус крові.
✅Зменшує окисний стрес та запальні процеси.
✅Поліпшує роботу судин та ліпідний профіль крові.
✅Підвищує потужність мозку.
✅Зміцнює імунну систему.
✅Захищає здоров’я серця.
✅Підтримує нормальний рівень цукру у крові.
✅Допомагає у профілактиці раку.
‼️Недоліки полуниці
Зазвичай більшість людей добре переносить полуницю, але в деяких людей (особливо в маленьких дітей) часто виникає харчова алергія. Загальні симптоми: свербіж або поколювання в роті, кропив’янка, головний біль, набряк губ, обличчя, язика або горла, а також проблеми з диханням (у тяжких випадках).

⚠️Крім того, полуниця містить гойтрогени, які здатні порушувати функцію щитоподібної залози у людей, які мають проблеми з нею.

Возможно, это изображение клубника и текст