Всесвітній день травної системи – 29 травня
#Травна_система виконує роль прийому, поглинання та використання поживних речовин, видалення відходів. До органів травної системи належать всі частини нашого організму, що залучені, під час їжі 🍏або питва🚰. Після того, як ви споживаєте їжу та рідини, травна система розщеплює їх на основні частини: вуглеводи, білки, жири та вітаміни. Потім вони всмоктуються у кровотік🩸, який розносить їх клітинами по всьому тілу. Поживні речовини забезпечують клітини енергією, яка необхідна їм для зростання та відновлення. Аби працювати правильно весь наш організм (від гормонів
до серця❤️) потребує поживних речовин із травного процесу.
👏Поговоримо сьогодні про найцікавіші факти про ТРАВНУ СИСТЕМУ:
💙У середньому людина виробляє 1,1 л слини щодня.
💙М’язи стравоходу ніби гігантська хвиля. Вони допомагають переміщувати їжу та напої у шлунок – перистальтика.
💙Вісь кишківник-мозок – це тісний зв’язок, який існує між травною системою та нашим мозком. Емоції (у т.ч. стрес) та мозкові розлади впливають на те, як наш організм перетравлює їжу.
💙Довжина тонкої кишки становить близько 7 м, а товстої — лише близько 2 м.
💙Шлунок здатний розтягуватись і утримувати до 1,2 м їжі за один раз.
💙Аеробні вправи – це найкращий вид вправ для підтримки нашого травного тракту у формі.
💙Коли ми народжуємось, то в нас немає здорових бактерій, необхідних організму для травлення їжі.
💙Ви зригуєте, аби випустити зайве повітря, яке ви ковтаєте (якщо швидко їсте, п’єте газовані напої або курите).
💙Гикавка може бути спричинена різкою зміною температури.
💙Кількість слини збільшується, коли у вас блювота. Це відбувається задля захисту зубів від кислоти у шлунку.
💙Найтриваліший напад постійної гикавки тривав 68 р.
📌Окрім того, не варто забувати про ПРАВИЛА ТАРІЛКИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ:
✅Не пропускайте сніданок та вечеряйте не менше, ніж за 3 год. до сну.
✅Робіть 1-2 перекуси до та після обіду.
✅Процес їжі має тривати 20-30 хв, перекус – не менше 10 хв.
✅Споживайте менше оброблених продуктів, де міститься багато солі та цукру.
✅Намагайтесь щодня споживати корисні продукти з усіх груп: 300 г овочів (за 4-5 порцій), 75 г бобів, фрукти & ягоди – 300 г (за 2 порції), 70 г цільнозернових злаків для жінок та 90 г – для чоловіків.
✅Обмежте використання сала або вершкового масла, замінивши на 70 г олії (оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна) щодня.
✅Споживайте не більше 5 г солі та 50 цукру щодня.
✅Намагайтесь готувати 2-3 рибні страви на тиждень, а також 1-2 яйця на добу.
✅Пийте звичайну воду. Під час їжі не вживайте чай та каву.
✅Ведіть активний спосіб життя.
Возможно, это изображение текст