Найбільше харчових отруєнь реєструють на другий – третій день після святкування. Тож у новорічно-різдвяну пору батьки мають бути особливо уважними до їжі, яку вживатиме дитина.
- Мийте руки з милом перед приготуванням страв, а дитину привчіть не сідати за стіл з брудними руками.
- Тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, поверхні столу, раковини використовуйте мийні засоби, призначені саме для цього. Відро для сміття обробляйте дезінфекційними засобами та накривайте кришкою.
- Готуйте страви лише зі свіжих продуктів. Для вживання у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень протягом 10 хвилин замочуйте їх у воді, підкисленій оцтом, а потім промивайте під проточною водою. Віддавайте перевагу розчину яблучного оцту у співвідношенні 3-4ст. л. на 1 л. води.
- Не вживайте продукти харчування, термін придатності яких минув.
- Використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів харчування. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Дошку для сирих продуктів харчування щоразу обробляйте мийними засобами.
- Дотримуйтеся правил зберігання готових продуктів харчування – ковбасних виробів, сирів, хліба, консервованих продуктів тощо, – що зазначені на етикетці.
- Ізолюйте готові страви від потрапляння повітря – посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою.
- Зберігайте страви за температури не вище +5оС та не більше двох діб, розігріту їжу – не більше двох годин.
- Дотримуйтеся правил товарного сусідства – готові страви зберігайте в холодильнику окремо від сирих продуктів.
- Навчайте дитину дотримуватися гігієни харчування.
Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та солодощі, зокрема з кремом.