Профилактика гострих кишкових інфекцій

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ

ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕНЦІЙ

 

Шановні батьків! Щоб уберегти ваші родини від таких поширених та небезпечних захворювання, як гострі кишкові інфекції (ГКІ), слід виховувати санітарно – гігієнічні навички у сімʼї та змалку привчати дітей до особистої гігієни.

  • Гострі кишкові інфекції – це група гострих інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунков – кишкового тракту з порушенням водно – мінерального обліку. Загальною інтоксикацією.

  • Щоб уникнути (ГКІ), після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі приготування та перед їдою слід ретельно мити руки з милом.

  • Слід регулярно підстригати нігті собі і дитині. Довгі нігті, а також прикраси на руках знижують ефективність миття рук. Це особливо важливо для профілактики (ГКІ) у дітей раннього віку, до організму яких збудники інфекцій найчастіше потрапляють саме контактно – побутовим шляхом.

  • Якщо ваша дитина гризе нігті, смокче пальці чи слинить їх, варто відучити її від таких шкідливих звичок.

  • Не варто вживати продукти сумнівної якості. Купуючи продукти на ринку, слід звертати увагу на умови їх зберігання. Особливо небезпечними є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі.

  • Ліпше вживати пастеризовані молочні продукти. Не слід вживати сире молоко та кисле молоко, приготоване у домашніх умовах.

  • Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти, чистий посуд тощо. Наприклад, приготований сік слід вживати одразу та не зберігати до наступного годування.

  • Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування. Адже чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно мити їх проточною питною водою, а потім обдати окропом.

  • Готуючи їжу, варто пам’ятати, що сирі продукти, зокрема птиця, м’ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками (ГКІ). Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення – температура продукту під час оброблення має становити 100°С. Заморожені м’ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарним обробленням.

  • Готові страви бажано вживати одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.

  • Якщо ви готуєте із запасом чи у вас залишилась частина страв, слід пам’ятати, що готові страви мають зберігатися або гарячими ( при температурі приблизно 60°С чи вище), або холодними ( при температурі приблизно 10°С чи нижче). Це край важливо, якщо ви плануєте зберігати страву 4-5 годин або більше.

  • Не варто в водночас зберігати у холодильнику багато теплих страв, оскільки це уповільнює їх охолодження. Якщо всередині готової страви довго зберігається тепло (температура вища 10°С), мікроорганізми вимивають і швидко розмножуються, що може зашкодити вашому здоров’ю та здоров’ю дитини.

  • Якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу.