харчування дитини

Рекомендації для батьків щодо здорового харчування дитини

Не смажте їжу для дитини, а варіть її або готуйте на пару.
Годуйте дитину щодня овочами, фруктами, молоком.
Розповідайте дитині про шкоду швидкого харчування й пропонуйте здорову альтернативу, зокрема – свіжі салати, каші з грубої крупи.
Замінюйте чіпси картоплею, запеченою в духовій шафі.
Готуйте домашні бюргери з булочок, овочів, сиру і зелені, а котлети – з нежирного м’яса або риби на пару чи в духовці.
Пропонуйте дитині сухофрукти, цукати, зефір, мармелад, красиво нарізані овочі та фрукти як альтернативу некорисним солодощам.
Демонструйте дитині власний приклад здорового харчування щоденно в домашньому родинному колі.

Рекомендації для батьків щодо відвідування з дітьми закладів швидкого харчування

Обирайте продукти варені, приготовлені на пару, на грилі або запечені.
Звертайте увагу дитини одразу на дитяче меню, за умови, якщо воно є в закладі. Це можуть бути різноманітні молочні каші з ізюмом, медом чи фруктами, сирники, яєчня чи омлет, фруктові салати, овочеві салати, заправлені олією.
Віддавайте перевагу стравам з курятини. Якщо на ній багато жиру, його можна промокнути серветкою. У крайньому разі можна обрати й піцу – сирну або вегетаріанську, у яких немає м’яса сумнівної якості та високої жирності.
Відмовтеся від будь-яких майонезів і соусів, ліпше приправляйте страви дитини оливковою олією.
Віддавайте перевагу таким напоям, як соки-фреш або смузі, а також йогуртам, не міцному чаю.
Звертайте увагу на розмір і вміст однієї порції страви, щоб контролювати добову норма калорій.

Чим шкідливі солодкі газовані напої

 

Особливо шкідливими для здоров’я дитини є солодкі газовані напої, які часто дають у закладах швидкого харчування в подарунок чи як складову меню. Ними неможливо втамувати спрагу, а після вживання – залишається солодкий після смак і бажання випити його ще.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Солодкі газовані напої – коктейль із цукру, хімічних підкислювачів і газів, що прискорюють розподіл токсинів по організму. Одна склянка солодкого газованого напою вміщує 4-5 ч.л. цукру. Висока насиченість цього напою цукром – це ризик захворіти на цукровий діабет.

Часте вживання солодких газованих напоїв призводить до ризику серцево-судинних захворювань, а підвищення концентрації в організмі тригліцеридів сприяє розвитку атеросклерозу.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! За підрахунками, в одній пляшечці солодкого газованого напою ємністю 0,33л міститься до 150 ккал. Зайві калорії, що надходять в організм дитини, перетворюються на жир, а відтак призводять до серйозних метаболічних порушень.

Так, наприклад, кофеїн у солодких газованих напоях, негативно впливає на психоемоційну сферу дитини, збуджує її нервову систему. Унаслідок цього діти можуть страждати безсонням, неуважністю, скаржитися на головний біль. Кофеїн викликає залежність і збільшує втрату кальцію, який украй необхідний для здоров’я хребта, кісток, зубів дитини.

Натомість фосфорна кислота, що міститься в найпоширеніших солодких газованих напоях, призводить до утворення каменів у нирках. Також у ці напої часто додають лимонну або яблучну кислоту, але ще частіше – ортофосфорну кислоту (Е338), яка зумовлює вимивання кальцію з організму, ослаблення міцності зубів та кісток.

Високий вміст цукру й підвищена кислотність напою (кислота роз’їдає зубну емаль) є частою причиною виникнення карієсу у дітей.

Своєю чергою, вуглекислий газ, яким насичений солодкий газований нaпій, збiльшує секрецiю шлункового соку, що подразнює слизову оболонку шлунка i призводить до гастриту й метеоризму.

У солодких газованих напоях багато барвникiв, якi можуть викликати алеpгiчну реакцiю у вигляд алеpгічного дерматиту, кропив’янки, алергічного ринiтy i навіть нападу бронхіальноi астми. Так, вживання солодких газованих напоїв дiтьми може призвести до:
– порушення метаболiчних процесiв;
– розвитку атеросклерозу;
– виникнення карiєсу:
– слабкостi кiсток:
– подразнення шлунка й кишкiвника:
– виникнення сечосольових діатезів i сечокам’яноi хвороби;
– послаблення ниркової функції.
Biдомий сирійський учений-енциклопедист Абу-ль-Фарадж стверджував, що їжа яку органiзм не перетравлює, з’їдає того, хто її з’iв. Продукти швидкого приготування, без сумнiву, не можуть замiнити повноцiнного харчування, вони є лише засобом тимчасового тамування голоду. Тож батьки мають відповідально ставитися до культури харчування власних дітей, дбаючи про їхнє здоров’я, подавати їм належний приклад для наслідування. Якщо батьки їстимуть здорову та корисну їжу, то й діти вважатимуть це нормою. Тоді правильна харчова поведінка стане хорошою звичкою і вдома, і в гостях, і в закладах харчування.