Гострі кишкові інфекції – що це таке
Гострі_кишкові_інфекції (ГКІ) – це низка захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини вірусів, бактерій, паразитів, які негативно впливають на наш ШКТ. Ці захворювання протікають з ознаками інтоксикації.

Причини недуги – порушення правил особистої гігієни
, вживання уражених харчових продуктів (готові страви, молоко, молочні продукти, м’ясо
, яйця
, риба
, кондитерські вироби, фрукти
та овочі
) та забрудненої води
, контакт із забрудненими предметами довкілля.

Найпоширеніші симптоми ГКІ — слабкість, наявні ознаки зневоднення, підвищення температури, сухість у роті, біль у животі, багаторазова блювота, кров у випорожненнях, діарея. Якщо у вас з’явились дані прояви, не ігноруйте та звертайтеся до лікаря.
До групи ризику належать: люди старшого віку
та діти раннього або дошкільного віку
.
кроків аби уникнути ГКІ:
Підтримуйте чистоту. Мийте руки перед приготуванням їжі та самим прийомом,
після відвідування туалету. Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі. Захищайте приміщення та продукти від комах та гризунів.
Відокремлюйте сиру їжу від готової: сире м’ясо, птицю, рибу і морепродукти від інших харчових продуктів. Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям (ножами та обробними дошками). Зберігайте продукти у закритому посуді, аби уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу. Піддавайте продукти термічній обробці (смаження, варіння, запікання, пропарювання і т. д.), особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу і морепродукти.
Доводьте страви до кипіння, аби переконатися, що вони готувалися при 100°С.
Сік з м’яса чи птиці після правильного приготування повинен бути прозорим, а не рожевим.
Зберігайте їжу при безпечній температурі. Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 год. Зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) до подачі до столу. Зберігайте продукти у холодильнику при температурі, зазначеній на упаковці та не довше терміну кінцевої реалізації, зазначеного виробником. Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Користуйтеся лише чистою водою.
Обирайте свіжі і не зіпсовані продукти. Ретельно мийте овочі та фрукти (особливо, якщо ви вживатимете їх сирими). Не вживайте продукти, в яких закінчився термін придатності чи продукти сумнівної якості.