На зміну теплому лагідному літу приходить осінь зі зниженням температури повітря та частими дощами. Така погода призводить до переохолодження організму, внаслідок якого в нас падає імунний захист. Кількість сонячного світла восени зменшується і це негативно впливає на нашу імунну систему.

Розглянемо ж, як саме дефіцит сонця восени впливає на нашу імунну систему:

  • робота епіфіза змінюється, кількість гормону мелатоніну (відповідає за багато процесів в організмі, а його нестача призводить до зниження імунітету) зменшується, виникає відчуття недосипання та втоми, знижується працездатність;
  • відсутність ультрафіолету на шкірі призводить до того, що активна форма вітаміну D3 перестає вироблятися, клітини імунної системи, яким для роботи і активної циркуляції в організмі необхідний кальцій, починають гірше працювати. Кальцій погано засвоюється і внаслідок цього виникають різноманітні проблеми із суглобами, карієс зубів, починаються проблеми з волоссям, нігтями та шкірою;
  • низький рівень ультрафіолету в приземному шарі повітря призводить до зникнення озону. Під дією озону збудники хвороб зникають, а за його відсутності різноманітні інфекції починають поширюватися.

Прості правила, які допоможуть вам не захворіти в осінній та зимовий періоди:

  • Перед виходом на вулицю завжди перевіряйте погоду та правильно одягайтеся. Головне не переохолодитись!
  • Ваш раціон харчування повинен бути збалансованим та різноманітним.
  • Продукти, які варто вживати щоденно восени:
  • Антиоксиданти (овочі, коренеплоди, хрестоцвіті (щонайменше 400 г /добу), лимон (1 шт./добу), ягоди (мінімум 150 г/добу) – захищають клітини.
  • Каротиноїди (морква, гарбуз, батат) – захищають клітини.
  • Пробіотики (квашена капуста, мариновані огірки та помідори, чайний гриб, комбуча) – підтримують здорову мікрофлору кишківника.
  • Фосфоліпіди (горіхи та насіння (40-50 г), Омега-3) – підвищують мозкову діяльність та укріплюють мембрани.
  • Спеції (кориця, куркума, імбир, гвоздика, кардамон, карі, паприка, чилі, часник).
  • Продукти бджільництва (мед, прополіс).
  • Теплі вітамінізовані напої (чай обліпиховий, імбирний, журавлинний, шипшиновий настій).
  • Намагайтеся провітрювати приміщення щонайменше 5хв кожну годину.
  • Підтримуйте фізичну активність.
  • Контролюйте рівень вітаміну D та гормони щитоподібної залози.
  • Прогулюйтесь на свіжому повітрі (особливо в сонячну погоду). Це сприяє зміцненню імунітету.
  • Дотримуйтесь режиму сну (не менше 7-8 год. на добу).
  • Намагайтесь уникати стресів.