Всесвітній День вітаміну С – 4 квітня
#Вітамін_С (аскорбінова кислота) – це поживна речовина, необхідна вашому організму для формування кровоносних судин, хрящів, м’язів та колагену в кістках. Вітамін С є антиоксидантом, що допомагає захистити ваші клітини від впливу вільних радикалів. Він також допомагає вашому організму засвоювати та зберігати залізо.
![🥬](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tfe/1/16/1f96c.png)
Оскільки наше тіло не виробляє вітамін С, його слід отримувати зі свого раціону. Вітамін С міститься в цитрусових, ягодах, картоплі, помідорах, перці, капусті, брюссельській капусті, броколі та шпинаті.
Вітамін С необхідний для відновлення тканин у всіх частинах тіла. Окрім того, він:
Утворює важливий білок, що використовується для утворення шкіри, сухожиль, зв’язок та кровоносних судин.
Загоєння ран та формування рубцевої тканини.
Відновлення та підтримка хрящів, кісток та зубів.
Допомога у засвоєнні заліза
Нестача вітаміну С більш ймовірна в людей, які:
Курять або піддаються пасивному курінню.
Мають певні шлунково-кишкові захворювання або види раку.
Мають обмежену дієту, яка не містить фруктів та овочів.
Серйозна нестача вітаміну С може призвести до цинги (захворювання, що викликає анемію, кровоточивість ясен, синці та погане загоєння ран).
Згідно із рекомендаціями World Health Organization (WHO) та фізіологічними нормами, що прийняті в Україні, прийом вітаміну С у профілактичних дозах для запобігання хвороб – 200 мг на добу. Курцям щодня потрібно додаткових 35 мг вітаміну С.
![](http://dnz17.org.ua/wp-content/uploads/2023/04/vitamin-s.jpg)