Порядок організації харчування дітей в ДНЗ №17 «Радість»

В нашому дитячому закладі приділяється велика увага організації раціонального харчування, ведеться контроль за якістю готової продукції, калорійністю блюд. В своїй роботі ми керуємось Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Про захист населення від інфекційних хвороб», постановами Кабінету міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Інструкцією з організації харчування дітей у ДНЗ, санітарним регламентом для ДНЗ від 14.04.2016р.

У дошкільному закладі організовано 3-х разове харчування дітей з розподілом калорійності впродовж дня. Режим харчування затверджується керівником закладу. Загальне керівництво організацією харчування дітей здійснює керівник дошкільного навчального закладу. Харчування дітей по можливості раціональне, різноманітне, примірне перспективне меню складається на кожен сезон окремо та погоджується з Держсанепід. службою. Меню складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами: свіжими овочами, фруктами, соками, квашеною капустою, консервованими огірками, тощо.

Дошкільний заклад забезпечується 2-тижневим запасом продуктів: крупи, бобові, олія, яйця, масло вершкове, згущене молоко, рибні консерви, овочі.

Починаючи з раннього віку вихователі та помічники вихователів приділяють увагу вихованню культурно-гігієнічних навичок під час вживання дітьми їжі: спокійно сидіти за столом, правильно користуватися серветкою, приборами, не розмовляти під час прийому їжі. Перед вживанням їжі педагоги створюють спокійну атмосферу, знайомлять дітей зі стравами, таким чином виробляють у них позитивне відношення до вживання їжі, викликають позитивні харчові рефлекси.

Адміністрація дбає, щоб діти користувалися зручним красивим посудом, столовими приборами.

Вартість харчування дітей: по саду – 17 грн, яслям – 13 грн. Батьки сплачують 60 % ві суми, місцевий бюджет – 40 %.

В літній оздоровчий період організовується додатковий прийом їжі – другий сніданок у вигляді фруктів, соків. Плата в літній період збільшується на 10 % згідно Інструкції з організації харчування.

В дитячому садку організовано дієтичне харчування згідно законодавства передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені страви, парові страви без додавання томатної пасти). Для цих дітей найбільш прийнятною є дієта №5.

В дошкільному закладі забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти, гриби, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби.

Забороняється виготовлення холодців, м’ясних і рибних салатів, паштетів, зельців, фаршмаку, макаронів по-флотськи, млинців з сиром м’яким, кремів, морсів, напоїв з штучними барвниками та ароматизаторами, напоїв та соків непромислового виробництва.

Для частування дітей у дні народження, інші свята можна використовувати принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво (промислового виробництва). З метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчових отруєнь дітей суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, у тому числі солодкі газовані напої тощо. Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці перед відвідуванням дошкільного закладу. Винятком можуть бути яблуко, морква, овочевий сік.