УВАГА, ГРИП

                                                                                                                             УВАГА, ГРИП!

                                                     ПАМ’ЯТКА

 

Грип належить до тих інфекційних захворювань, які перебувають під епідеміологічним наглядом ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я). Він становить у середньому одну третину всіх випадків захворювань на гострі респіраторні інфекції — величезна швидкість поширення. Вона може охопити велике місто за 1,5–2 тижні, а регіони і навіть країну за — 3–4 тижні. Під час епідемічних спалахів хворіє 30–50 % населення країни.

В Україні на грип хворіє щороку 11–13 млн. осіб, а особливо часто — діти віком до 10 років: у період епідемії — кожна п’ята дитина.

Джерелом інфекції, як правило, буває хвора людина — носій вірусу. Небезпеку становлять і хворі з легкими та нетиповими формами грипу, які практично не звертаються до лікаря, а отже, й не ізолюються.

Захворювання починається гостро — із загальної інтоксикації: спочатку озноб, потім жар, сильний головний біль (переважно в ділянці лоба, скронь), біль в очах, ломота в попереку, суглобах, загальна слабкість, м’язовий біль, почервоніння шкіри, порушення сну. У перші години захворювання температура тіла сягає 39–40 градусів і може утримуватися на такому рівні протягом 2-3 діб. Якщо температура тримається понад три доби або розвивається її друга хвиля, це свідчить про ускладнення. Хворих на середньо тяжку та легку форми лікують удома. Людей із тяжким перебігом (температура 40–41, блювання, судоми, висипи на шкірі, зниження тиску, сильний головний біль) безумовно слід госпіталізувати.

Профілактика грипу

  1. Загартування.
  2. Прийом загальнозміцнювальних і тонізуючих препаратів (екстракт елеутерококу, женьшеню), препаратів більш вираженої імуномодулювальної дії — екстракт або пігулки ехінацеї, імунсил, імунал.
  3. Систематичне споживання цибулі, часнику, лимонів.
  4. Дотримання належного повітряного режиму: постійне провітрювання приміщень, їх ароматизація ароматичними оліями шавлії, чайного дерева тощо.